New Recreational Home|Apsley Cottage|Apsley
       
     
 This family cottage was constructed on a 25 acre parcel of raw bush land in the upper Kawartha region on Chandos Lake.
       
     
 The cottage was situated to accommodate strict requirements from the Ministry of the Environment.
       
     
 Environmental care and consideration were taken during all aspects of the project.
       
     
 Although the project did not aim to achieve any LEED certification, its design is environmentally responsible in many ways. The cottage was primarily constructed using materials located on the site. Its walls and floors are timber, milled from mature pine and cedar trees which had been previously cleared for the siting of the cottage.
       
     
 At the heart of the cottage structure is a large fireplace constructed of stone which was blasted from the site during construction of the access road. In addition to the use of materials from the site for construction, the cottage also sports sustainable features such as daylighting and operable windows for thermal control and comfort.
       
     
 The cottage has further evolved since its original construction.
       
     
 This project demonstrates our commitment to environmental sustainability. We believe that all projects, regardless of scale, provide an opportunity to employ sustainable design practices and reduce our environmental footprint. This project also exhibits our understanding of construction and building technologies involved in residential structures.
       
     
 A third aspect which this project displays is experience with master planning, as the project required design of the entire site including introduction of an access road.
       
     
New Recreational Home|Apsley Cottage|Apsley
       
     
New Recreational Home|Apsley Cottage|Apsley

APSLEY COTTAGE
NEW RECREATIONAL HOME
Chandos Lake, Ontario
Project Size: 1300 sq. ft.
Project Completion: 1998
Owner: Melillo Family

 This family cottage was constructed on a 25 acre parcel of raw bush land in the upper Kawartha region on Chandos Lake.
       
     

This family cottage was constructed on a 25 acre parcel of raw bush land in the upper Kawartha region on Chandos Lake.

 The cottage was situated to accommodate strict requirements from the Ministry of the Environment.
       
     

The cottage was situated to accommodate strict requirements from the Ministry of the Environment.

 Environmental care and consideration were taken during all aspects of the project.
       
     

Environmental care and consideration were taken during all aspects of the project.

 Although the project did not aim to achieve any LEED certification, its design is environmentally responsible in many ways. The cottage was primarily constructed using materials located on the site. Its walls and floors are timber, milled from mature pine and cedar trees which had been previously cleared for the siting of the cottage.
       
     

Although the project did not aim to achieve any LEED certification, its design is environmentally responsible in many ways. The cottage was primarily constructed using materials located on the site. Its walls and floors are timber, milled from mature pine and cedar trees which had been previously cleared for the siting of the cottage.

 At the heart of the cottage structure is a large fireplace constructed of stone which was blasted from the site during construction of the access road. In addition to the use of materials from the site for construction, the cottage also sports sustainable features such as daylighting and operable windows for thermal control and comfort.
       
     

At the heart of the cottage structure is a large fireplace constructed of stone which was blasted from the site during construction of the access road. In addition to the use of materials from the site for construction, the cottage also sports sustainable features such as daylighting and operable windows for thermal control and comfort.

 The cottage has further evolved since its original construction.
       
     

The cottage has further evolved since its original construction.

 This project demonstrates our commitment to environmental sustainability. We believe that all projects, regardless of scale, provide an opportunity to employ sustainable design practices and reduce our environmental footprint. This project also exhibits our understanding of construction and building technologies involved in residential structures.
       
     

This project demonstrates our commitment to environmental sustainability. We believe that all projects, regardless of scale, provide an opportunity to employ sustainable design practices and reduce our environmental footprint. This project also exhibits our
understanding of construction and building technologies involved in residential structures.

 A third aspect which this project displays is experience with master planning, as the project required design of the entire site including introduction of an access road.
       
     

A third aspect which this project displays is experience with master planning, as the project required design of the entire site including
introduction of an access road.